KBB (Kulak Burun Boğaz) Uzmanı Nedir?

KBB (Kulak Burun Boğaz) Uzmanı Nedir?

KBB (Kulak Burun Boğaz) Uzmanı Ne Demek?

Kulak burun boğaz uzmanı; kulak, burun, boğaz, baş ve boyun ile ilgili fiziksel yapıların sağlığını korumak amacıyla tıbbi ve cerrahi tedavi konusunda eğitim almış kişi olarak tanımlanır. Kulak, burun ve boğaz ile ilgili hastalıklar ve sorunların yanı sıra boyun ve yüz bölgesinde bulunan organlar da KBB kapsamındadır. Kulak burun boğaz uzmanı, tıbbi gelişmeleri yakından takip ederek hastalara uygun bir tedavi şekli belirler. Bunun yanı sıra uzmanlar, sağlığın devamını sürdürmekten de sorumludur. Tüm bu işlemleri yapabilmek ve ideal bir tedavi uygulayabilmek için gerekli eğitim sürecinden geçmiş ve bu alanda uzmanlık elde etmiş kişiler kulak burun boğaz uzmanı tanımını karşılar. Kulak burun boğaz uzmanı ne iş yapar sorusuna yanıt vermek için ise uzmanın görev ve sorumluluklarını iyi bir şekilde öğrenmek gereklidir. Bu sayede meslek hakkında detaylı bilgi sahibi olmak mümkün olur.

KBB (Kulak Burun Boğaz Uzmanı) Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Doktor, aldığı eğitime ve uzman olduğu alana uygun olarak kulak burun boğaz uzmanı olarak çalışabilir. Kulak burun boğaz uzmanları, kişilerin sağlığını korumak ve hastalıkları tedavi etmekle yükümlüdür. Bu noktada uzman, hem tıbbi hem de cerrahi tedavi uygulayabilir. KBB uzmanının ilgilendiği vücut yapılarından biri kulaktır. Kulak enfeksiyonları, duyma sorunları ve denge problemleri ile KBB uzmanları ilgilenir. Uzman, bu problemlerde hastanın tüm sağlık yapısını değerlendirerek kişiye özel bir tedavi uygular. Bunun yanı sıra tedavi sürecinde hastayı yakından takip ederek tedavi hakkında değerlendirme yapar. KBB uzmanları, burun ile ilgili her türlü hastalık ve problemle de ilgilenir. Burun akıntısı, nezle, burun kanaması gibi problemlerde KBB uzmanına başvurulur. Kulak burun boğaz uzmanı görevleri oldukça çeşitlidir. Baş ve boyun ile ilgili problemlerde etkin bir tedavi uygulamak da kulak burun boğaz uzmanı sorumlulukları arasında yer alır. Enfeksiyon ve tümör problemlerinde KBB uzmanı en ideal tedaviyi uygular.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Kulak burun boğaz uzmanı nasıl olunur sorusunun yanıtı, bu mesleği yerine getirmek isteyen kişiler tarafından sıklıkla araştırılır. Kulak burun boğaz uzmanı olmanın ilk şartı 6 yıllık tıp eğitimini almış olmaktır. Pek çok farklı şehirde kaliteli ve ideal bir tıp eğitimi veren çok sayıda üniversite mevcuttur. Tercih aşamasında üniversiteleri ve taban puanlarını inceleyerek, üniversite yerleştirme sınavı puanınıza göre tercihinizi yapabilirsiniz. 6 yıllık tıp eğitiminde gereken tüm bilgileri hem teorik hem de uygulamalı olarak öğrenen ve başarı ile mezun olan kişiler, KBB uzmanı olabilmek için tıpta uzmanlık sınavına katılır. Sınavda gereken puanı elde ederek başarı sağlayan kişiler uzmanlık eğitimi almaya hak kazanır. Ardından 5 yıllık uzmanlık eğitim süreci başlar. Beş yıllık eğitim süreci kendi içinde farklı kategorilere ayrılır. Eğitim sürecinin üç yılında kulak burun boğaz alanında uzmanlaşmaya yönelik eğitim verilirken, bir yıl ise cerrahi eğitim ile ilgilidir. Beş yılı tamamlamak için gereken son bir yıllık sürede verilen ek eğitim, kulak burun boğaz uzmanlığını tamamlamak için gereklidir. Tüm bu adımların ardından kulak burun boğaz uzmanı olarak çalışma hayatına başlamak ve tedavi uygulamak mümkün olur. Kulak burun boğaz uzmanı olarak çalışma hayatına başlayan kişilerin bu süreç boyunca da tüm gelişmeleri yakından takip etmesi önemlidir. Kulak burun boğaz uzmanı sorumlulukları arasında, yeni tedavi sistemleri ve ilaçları hakkında meydana gelen son gelişmeleri yakından takip etmek de bulunur.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Kulak burun boğaz doktor olabilmek için ne gerekir sorusuna verilen yanıtlarda öncelikle gereken mesleki eğitimin ve uzmanlık bilgilerinin alınmış olması belirtilir.

  • Kulak burun boğaz doktoru olarak çalışmak isteyenler ilk olarak altı yıllık tıp eğitimi almalıdır. Altı yıllık tıp eğitimi boyunca sağlık ile ilgili gereken tüm teorik ve uygulama eğitimler kişilere sunulur.
  • Tıp eğitiminin yanı sıra kulak burun boğaz uzmanı olabilmek için tıpta uzmanlık eğitimi de gereklidir. Tıpta uzmanlık eğitimi için altı yıllık lisans sürecinin sonunda kişiler sınava tabi tutulur. Bu sınavdan başarı ile geçen kişiler uzmanlık eğitimini almaya hak kazanır.
  • Uzmanlık eğitimini tamamlayan kişiler KBB uzmanı olabilir ancak doktor her daim sağlık gelişmelerini yakından takip etmelidir. Bunun yanı sıra kişiye özel tedavi uygulamak da doktor olmanın şartları arasında yer alır.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı İşe Alım Şartları Nelerdir?

Kulak burun boğaz uzmanları mesleklerini profesyonel bir şekilde gerçekleştirebileceği pek çok sağlık kurumu bulabilirler. KBB uzmanı ihtiyacı bulunan çeşitli sağlık kurumlarına yapılan başvuruların ardından kişiler kulak burun boğaz mülakatına alınır. Mülakat sürecinin ardından şartlar ve adayların tecrübeleri değerlendirilerek işe alım işlemi gerçekleştirilir. Bu süreçte her kurumun sunduğu şartlar ve kişilerde görmek istediği özellikler farklıdır. Başvuru sırasında aranan özellikler iyi değerlendirilmeli ve bu doğrultuda başvuru yapılmalıdır. Kulak burun boğaz doktor maaşı da farklılık gösteren noktalardan biridir. Maaşlar şartlar, görevler ve kurum farklılıklarına göre değişiklik gösterir. Kulak burun boğaz uzmanı olarak çalışmak isteyen kişiler Kariyer.net ile iş ilanlarına ulaşabilirler. Farklı şehirlerde pek çok KBB (Kulak Burun Boğaz) Uzmanı iş ilanları mevcuttur. Örneğin İstanbul KBB (Kulak Burun Boğaz) Uzmanı iş ilanları gibi fırsatlara Kariyer.net aracılığıyla kolaylıkla ulaşılabilir.

  • Ortalama Maaş

    Detayları Gör
  • 188.000 ₺ / Aylık
  • 5 kişinin ortalama maaşıdır.
kariyer.net